8 gode råd til IT-sikkerhed
Har du styr på din IT-sikkerhed? IT-sikkerhed er en topprioritet i mange virksomheder. Af gode grunde. Hvis jeres data, løsninger eller infrastruktur kommer under angreb, kan det have store økonomiske konsekvenser.
Antallet af cyberangreb er steget voldsomt de seneste år. Selvom man ofte kun hører om de hackerangreb, der rammer de store virksomheder, så rammes mange små og mellemstore virksomheder årligt af cyberangreb.
1. Beslut jeres IT-sikkerhedspolitik og lav konkrete retningslinjer for jeres anvendelse af IT
Fastlæg jeres overordnede strategiske målsætninger og placering af det overordnede ansvar for virksomhedens IT-sikkerhed, og hvordan I vil rapportere udviklingen løbende. Det kan blot fylde et par sider.
Beskriv helt konkrete retningslinjer for, hvordan medarbejdere bør og skal interagere med de mange IT-systemer de dagligt er i berøring med. F.eks. om brug af email, password, download af filer og skærmdeling under videomøder. Gør det tilgængeligt og forståeligt, så medarbejderne let og sikkert kan indarbejde det i deres hverdag.
2. Dine IT-systemer bør altid være opdateret
Hackere og andre kriminelle ved præcis, hvordan de skal udnytte det, hvis din virksomheds styresystemer er sårbare. Sørg derfor altid for, at både dine styresystemer og øvrige programmer jævnligt bliver opdateret, idet det minimerer sårbarheden. I de fleste programmer er der mulighed for at slå en automatisk opdatering til.
3. Installering af sikkerhedspakke er en nødvendighed
Alle virksomhedens pc’er bør have en sikkerhedspakke installeret, som indeholder følgende:
- En firewall
- Et antivirusprogram
- Et spamfilter
- Et phisingfilter
Opdater derefter løbende sikkerhedspakken for optimal beskyttelse – gerne dagligt og automatisk. For større virksomheder med mange pc’er er en centralløsning den bedste løsning. Dertil bør der løbende foretages en totalscanning af harddisken.
4. Sikkerhedsniveauet i din browser skal indstilles
Hver gang filer, programmer og informationer overføres til computeren er det en god idé, at indstille browseren til, at spørge om tilladelse. På den måde installeres der ikke noget uønsket. Hver pc’s administratorrettigheder bør tilknyttes den enkelte bruger af pc’en.
5. Slå kryptering til på din virksomheds trådløse netværk
Hackere udnytter gerne hvis virksomheders netværk er åbne, for selv at undgå at blive mistænkt. Så hvis du ikke ønsker, at andre end du og dine ansatte har adgang til jeres netværk – og jeres ressourcer for den sags skyld, kan en kryptering forhindre dette. Du sikrer bedst netværket ved at give det et anonymt navn og dertil en krypteringsnøgle, som er svær at gennemskue.
6. Gode og sikre kodeord er ikke uden betydning
Kodeord er ligeledes med til at beskytte din virksomheds netværk, ressourcer og fortrolige oplysninger. Sørg derfor altid for at anvende et langt kodeord gerne over 8 cifre. Du opnår størst sikkerhed, når adgangskoder er en kombination af både store og små bogstaver, tal og symboler.
7. Udvis sikker adfærd på internettet
Du og dine ansatte bør altid forholde jer kritisk når I foretager jer følgende:
- Besøger hjemmesider
- Installerer programmer
- Modtager e-mails
Dertil skal I altid være ekstra opmærksomme over for følgende:
- Chat
- Instant messaging
- Vedhæftede filer og links
- Sociale netværk
- Falske hjemmesider
Åben aldrig mails om lottogevinster eller andre tilbud som virker for godt til at være sandt. Spamfilteret fanger desværre ikke alle uønskede mails, så er du i tvivl så slet dem.
8. Tag altid en sikkerhedskopi af virksomhedens vigtigste data
Nogle informationer kan være altafgørende for en virksomheds økonomi, troværdighed og fremrettet overlevelse hvis de slipper ud eller hvis man mister dem. Det kan være oplysninger såsom personaleoplysninger, patenter eller økonomisystemet. Sørg derfor altid for at tage backup og tjek altid at denne virker.
Mere sikkerhed?
Har du spørgsmål til, hvordan din forretning kan optimere IT-sikkerheden, så kontakt os på +45 3133 4455 eller send en mail til Info@addpro.dk.